Salut
și bine ne-am regăsit după această pauză!
(Scroll down pentru informațiile utilitate, dacă vrei să sari acest intro.)
Foaia de observație a împlinit doi ani pe 28 septembrie. Nu știu cum au trecut și nici nu încerc să fac vreun bilanț – dar mă bucur enorm de fiecare dată când îmi scrieți despre cum v-a ajutat să aflați ceva util sau să faceți vreo investigație decontată. Unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit, de la o fostă farmacistă, a fost că email-ul de la mine „e o scrisoare de la un prieten care e încă în tranșee”. Și nu-i departe de adevăr – când sap prin legi sau Contractul Cadru, cam așa se simte.
Anul ăsta am luat și premiul I la Superscrieri (singura competiție din jurnalismul românesc), la categoria civic influencers, ceea ce îmi spune că munca mea e utilă și valorizată. Cert este că suntem acum peste 7.500 de abonați și alte câteva sute de „followers” (primesc notificări când public ceva, dar nu sunt abonați).
Cred că ediția cu cel mai mare succes din ultimul an e cea despre concediile medicale – în continuare primesc întrebări și spețe. Altfel, o reușită la care îndrăznesc să spun că a contribuit și Foaia de observație e faptul că ARNIS, o organizație care luptă pentru calitatea îngrijirii nou-născuților prematur, a citit aici despre navigatorii de pacienți, a creat și acreditat un curs de formare în sănătatea mamei și a copilului prin care trec în acest moment 10 persoane și face lobby pentru angajarea navigatorilor în maternitățile de stat. (Am scris aici despre procesul lor și despre cum ar putea exista navigatori în toate spitalele.)
Într-o lume ideală, asta sper să facă newsletter-ul: să ofere informația necesară ca agenți de schimbare, precum ARNIS, să construiască instrumente sau procese utile tuturor.
Știu că în ultimele luni am avut mai puține articole utilitare adresate nouă, în calitate de cetățeni, pacienți sau nu. Voi reveni la acest format. Pentru că este un an cu o miză electorală atât de mare însă, mi-am dorit să pot explica cum pot – și trebuie – autoritățile locale să sprijine serviciile medicale din comunitate: medicina de familie, spitalul sau centrele comunitare integrate.
Eu zic că e bine să ne întoarcem periodic la aceste mici ghiduri și să verificăm dacă primăriile chiar fac asta.
Din punct de vedere financiar, newsletter-ul nu este nici acum sustenabil, am alte proiecte editoriale care plătesc facturile, și sunt momente în care mă simt vinovată că îl neglijez, în favoarea acestora. De aceea, dacă munca mea de aici îți este de folos sau o consideri necesară ca „serviciu public”, aș aprecia dacă ți-ai putea face un abonament plătit – lunar (7 euro), anual (80) sau „membru fondator” (150). (Dacă acum nu ești susținător, vei avea în acest email un buton „Upgrade to paid”).
Am zis că nu e o ediție de bilanț, dar aș vrea să fie una de „recapitulare”, pe care să o poți salva la Bookmarks. Așa că reiau câteva dintre cele mai utile și puțin cunoscute lucruri pe are le-am aflat în ultimul an – pe unele le știi deja, altele sunt noi. Iar dacă ești freelancer, scroll down.
De ținut minte și trimis și prietenilor:
Există Ghidul asiguratului 2024, un document ușor de înțeles, care răspunde la destul de multe întrebări de bază.
Aici poți verifica dacă figurezi ca asigurat în sistemul de sănătate.
Te poți înscrie la un medic de familie chiar dacă nu ai domiciliul în localitatea respectivă (art. 230 din Legea 95/2006).
Găsești medicii de familie, stomatologii, laboratoarele și clinicile care au contract „cu Casa” (CAS) pe homepage-ul fiecărei Case Județene de Asigurări de Sănătate, pe coloana din stânga, la Informații pentru furnizori / Furnizori servicii medicale / Asistență medicală dentară (de exemplu) / Listă furnizori în contract – apeși pe „vezi mai mult”.
Există unele afecțiuni pentru care poți merge în ambulatoriu la un specialist care tratează afecțiunea respectivă (deci nu oricare) fără bilet de trimitere, dacă ai deja diagnosticul respectiv. Vezi Anexa 13 de aici.
Dacă mergi la un consult în ambulatoriu sau ai fost internat într-un spital de stat (adică ai fost la un medic în contract cu CAS ), și medicul îți recomandă un tratament, e obligat să îți dea și rețeta compensată aferentă (dacă respectivele medicamente se compensează, desigur) și concediu medical, dacă e cazul.
Dacă mergi la un consult în ambulatoriu sau ai fost internat, ești obligat să îi dai medicului de familie scrisoarea medicală pe care ai primit-o, ca să știe ce recomandări ai de la specialist și pe ce perioadă să continue să îți prescrie tratamentul (compensat, dacă e cazul), după acea primă rețetă pe care ar trebui s-o primești (cea de la punctul 6).
Nu, scrisoarea medicală nu se transmite automat și nici nu apare în dosarul tău electronic de sănătate (despre care am scris anul trecut aici. A trecut mai bine de un an și e la fel de inutil, și când funcționează).
În scrisoarea medicală trebuie să scrie pe ce perioadă îți e prescris acel tratament: 1, 3, 6 luni, 1 an. Atâta timp îți poate da și medicul de familie rețetă compensată. După aceea, trebuie să mergi la specialist pentru reevaluare și o nouă scrisoare medicală.
Atenție! Dacă mergi la un medic specialist care nu are contract cu CAS (la o clinică sau cabinet private), el nu îți poate da concediu medical și rețetă compensată. Îți va da doar rețetă simplă, adică vei plăti integral. Tot ești obligat să îi duci medicului de familie scrisoarea medicală, ca să știe situația ta actualizată, dar nici el nu îți poate da compensat, ci tot rețetă simplă. Deci, ca să primești compensat, mai ales dacă e vorba de o perioadă lungă, trebuie să ajungi la un medic în contract cu CAS.
Nu există un număr maxim de bilete de trimitere la specialități diferite pe care un medic de familie le poate elibera într-o consultație Depinde de starea ta de sănătate și de decizia lui medicală.
Există însă o limitare: nu poți primi un bilet de trimitere la aceeași specialitate mai devreme de 3 luni de la anteriorul (ceea ce are oarecum sens, pentru că în baza aceluiași bilet poți merge de trei ori la același medic).
Din 2020 există programele Monitor, prin care pacienții cu unele afecțiuni cu impact major asupra vieții (nu orice boală cronică) pot face investigații în termen de 5 zile la furnizorii de stat sau privați în contract cu CAS, fără să mai aștepte luni de zile până când clinica respectivă „va avea plafon”. Vezi aici care sunt programele și cum funcționează.
Unde găsesc un medic specialist în contract „cu Casa”?
Toți medicii din ambulatoriile spitalelor de stat sunt în contract cu CAS. Îți trebuie un bilet de trimitere de la medicul de familie și programare.
În clinicile private unii medici pot fi în contract cu CAS, alții nu; unii pot da concedii medicale, alții nu. Deci întreabă când te programezi.
Mai sunt și medici cu cabinete individuale. Îi găsești în lista de la punctul 4.
Îi mulțumesc dnei. dr. Sandra Alexiu pentru toate clarificările acordate.
Asigurare medicală pentru freelanceri
Mulți prieteni care lucrează doar pe drepturi de autor și nu au firmă m-au întrebat cum se pot asigura la sănătate.
În primul rând, nu contează dacă banii vin de la o entitate din România sau din afară, ești obligat să-i declari și să plătești impozitul pe venit (dacă el nu a fost reținut la sursă – și nu a fost, dacă banii vin din afară). Trebuie să plătești și contribuțiile aferente, CAS („pensie”) și CASS („sănătate”) prin Declarația Unică (aceea care se depune până la 25 mai).
În cazul asigurării de sănătate, plătești tot 10%, ca angajații, raportat la niște plafoane de venit stabilite anual de Guvern (pentru 2024, e vorba de 6, 12 sau 24 de salarii). Plafoanele se tot schimbă, în încercarea de a colecta cât mai mulți bani, așa că fii foarte atent la legislație.
În completarea Declarației, care știu că sperie pe toată lumea, mie mi-au fost de ajutor ghidurile pe care le publică ANAF, întrebările trimise prin Spațiul Privat Virtual (SPV, acolo unde și depui Declarația) și, mai ales, doamnele din call center 031 403 9160 – chiar pentru articolul ăsta am sunat ca să verific informația.
Ce e însă nou și important e că o Ordonanță de Urgență de luna trecută clarifică ceva foarte important: devii asigurat la sănătate din momentul în care ai depus Declarația Unică, deci nu trebuie să treacă un an ca să plătești, efectiv - vezi punctul 10. De exemplu, dacă de luna asta ai început să lucrezi așa, luna asta o și depui. Vei avea aceleași drepturi ca orice alt asigurat (angajat, pensionar etc.)
Informația că tu ești asigurat ar trebui să ajungă automat la CNAS în câteva zile, nu ar trebui să faci nimic (din experiență îți spun însă că cei de la Casa Județeană căreia îi aparții vor uneori să le trimiți dovada că ai depus Declarația).
Atenție: nu mai ești asigurat dacă la 25 mai anul următor, adică termenul limită când ar trebui să depui o nouă declarație, nu ai depus-o – vezi punctul 13 din aceeași OUG.
Despre concedii medicale pentru freelanceri am scris aici (pe scurt, închei un contract separat cu CAS și plătești o cotizație).
Noutăți / vești bune din aceeași ordonanță:
de acum înainte pacienții oncologici vor putea face gratuit toate tipurile de radioterapie, indiferent de localizarea tumorii (punctul 3).
tinerii între 15 și 21 de ani se pot trata atât în spitalele de adulți, cât și în cele de copii. (E important, pentru că în multe zone fără spitale de copii, un adolescent de 16 ani cu o pneumonie, de exemplu, nu se putea duce la spitalul orășenesc, ci trebuia să meargă zeci de km până la unul de copii.)
La final, vreau să vă cer ajutorul: vreau să documentez subiectul îngrijirilor paliative în România.
Era de mult pe lista mea, dar discuțiile după cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon mă fac să îl prioritizez. Așa că m-ar ajuta să îmi împărtășiți ce experiențe aveți – atât în centre sau spitale de stat, cât și private, din punct de vedere al serviciilor, costurilor, limitărilor, accesibilității (puteți da reply la aces email). Dacă voi folosi sau documenta mai departe informația de la voi, vă voi cere, bineînțeles acordul.
Recomandare
Dacă ești în Brașov pe 14 octombrie, în Sibiu pe 22 octombrie sau în București pe 12 noiembrie, vino la Oamenii dreptății, un spectacol de live storytelling la care am bucuria să contribui cu idei, editare și multe întrebări.
Urcăm pe scenă jurnaliști, activiști, avocați, ca să spună povești adevărate și complicate despre dileme morale din munca lor (e doar un exemplu) și despre cum putem face o societate mai curată și mai echitabilă. Contrabalansăm cu muzică live, teatru, film și dans.
Iar dacă ai prieteni în orașele astea sau comunități care ar trebui să afle de noi, te rog spune-le și lor. Bilete aici.
Mulțumesc, ne vedem luna viitoare!
Felicitări! Keep up the great work.
Referitor la paliație, s-a modificat Legea 95/2006 pentru a introduce o definiție a serviciilor paliative de bază și specializate (OUG 106/2024). Aceeași ordonanță le include și în programele naționale de sănătate - încă nu avem un program național pe paliație, dar de acum există posibilitatea în viitor.
La o săptămână distanță se introduce o procedură specifică de obținere a specializării în ATI (O MS 4533/2024) - lucru atipic la noi, deoarece specializările se iau conform Ordonanței ce reglementează rezidențiatul.
România este printre țările acelea din UE unde paliația este abandonată. Centrele medico-sociale o fac (dar sunt 60 - 70 în țară), iar în rest bolnavii ajung să blocheze paturi în diverse secții. Cred că și la Universitate este acum o expoziție cu un pat de spital care atrage atenția asupra nevoii de paliație pentru copii.
Acest site nu poate fi accesat
Adresa http://cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html http://cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html nu poate fi accesată.
ERR_ADDRESS_UNREACHABLE. Am dat click pe link,și asa a fost răspunsul...