Știai că poți merge la psiholog fără să plătești?
Salut!
Sper că ai început anul cu bine și că blue Monday a fost doar one Monday. În ciuda vremii, putem spera că peste o lună vine primăvara și totul va fi un pic mai simplu.
Îmi pare rău că trimit newsletter-ul cu două zile mai târziu – ianuarie s-a dovedit o lună mult mai plină decât anticipam, iar tema de azi – mai complicată decât o știam.
Te rog și pe tine să ai puțină răbdare pentru subiectul de azi, căci e mult mai contraintuitiv și mai birocratic decât ar putea să fie, dar e important și ne poate economisi niște bani: mersul la psiholog.
Ai dreptul să faci consiliere psihologică în baza asigurării de sănătate
Deloc surprinzător, birocrația pentru a beneficia de ședințe gratuite la psiholog e destul de complicată – atât pentru pacienți, cât și pentru sistem, iar tariful/ședință pe care statul îl decontează (120 de lei pentru 30 de minute) e mai mic decât dacă ai plăti din buzunar.
În centrul „complicăciunii” stă faptul că serviciile psihologice (evaluare, consiliere, psihoterapie) nu sunt considerate servicii medicale, ci servicii conexe actului medical, ceea ce înseamnă că o casă de asigurări de sănătate (CAS) nu le poate deconta direct – nu poate face un contract cu psihologul X, așa cum face cu un medic stomatolog, de exemplu.
Așa că psihiatrii și medicii de alte specialități (vezi mai jos) care au ei înșiși contract cu CAS încheie contracte cu anumiți psihologi, trimit pacienți la ei în baza acestui contract, pacientul nu plătește, Casa îi decontează medicului, care îi decontează mai departe psihologului.
Ca să nu plătească, pacientul e obligat să meargă la acel psiholog cu care medicul e în contract, nu poate merge la oricare – deci, da, din start lista de opțiuni e mult mai mică decât dacă ai plăti.
Totuși, sunt două „rute”:
1. Printr-un medic psihiatru
Discuți cu medicul de familie despre de ce crezi tu că ai nevoie să mergi la un psiholog. Dacă și el consideră la fel, îți dă un bilet de trimitere către psihiatrie (atenție: toate biletele de la medicul de familie trimit către o specialitate, nu către un medic anume, deci poți merge la orice medic/spital/clinică care are contract cu CAS).
Cu acest bilet mergi în ambulatoriul („policlinica”) unui spital de stat care are psihiatrie, la o clinică privată care are psihiatrie și e în contract cu CAS sau la cabinetul individual privat al unui psihiatru care e în contract cu CAS (deși ultimele sunt foarte puține).
Poți merge la un psihiatru în contract cu CAS și direct, fără trimitere de la medicul de familie, dacă ai deja un diagnostic din categoria „tulburări psihice” – vezi Anexa 13, p. 151, punctul 22.
E de preferat să iei totuși bilet de la medicul de familie pentru că, în baza lui, un psihiatru te poate vedea de 4 ori în 90 de zile.
2. Printr-un medic de altă specialitate
Doar dacă el consideră că asistența psihologică e indispensabilă sau poate îmbunătăți rezultatele unui tratament. Nu e valabil pentru toate afecțiunile și nici pentru toate specialitățile, dar lista e destul de lungă, de la neurologie (inclusiv neurologie pediatrică), la oncologie, servicii paliative și medicină fizică și de reabilitare – vezi art. 43, p. 20 din acest ordin de ministru.
Unde găsesc psihiatri și psihologi care lucrează prin CAS?
Din păcate, complicăciunea nu s-a terminat. Nu există o listă, nici măcar pe județ, așa cum există pentru medici de familie, stomatologi sau alte clinici în contract cu casele de asigurări, iar Casa Națională de Sănătate nu se simte responsabilă să o alcătuiască, pentru că nu vorbim de servicii medicale, ci conexe, iar casele județene nu sunt în contract direct cu psihologii.
Sfatul meu e să verifici la ambulatoriul spitalului din orașul tău dacă psihiatrii de acolo lucrează cu psihologi – cel mai probabil, te vor trimite la psihologul spitalului. La fel, dacă ești deja sub observația unui medic din specialitățile de mai sus dintr-un spital de stat – spune-i că ai avea nevoie de sprijin psihologic.
Sunt însă tot mai multe clinici private care au și psihiatri, și psihologi în contract cu CAS.
Rezumat. Poți merge la psiholog fără să plătești:
dacă ești asigurat (în sistemul public, că despre el vorbim) și
dacă ai o scrisoare medicală de la un psihiatru (sau un medic din specialitățile de mai sus) care: 1) este în contract cu casa de sănătate și 2) este în contract cu un psiholog.
Bine de știut:
Nu există un număr maxim de ședințe de consiliere psihologică/psihoterapie per persoană, dar există un număr maxim de servicii pe care medicul trimițător le poate deconta (3 pe zi la adulți). Ca să nu rămână oameni pe dinafară, asta înseamnă că e posibil ca psihiatrul să-ți acorde x ședințe gratuit sau la un interval mai mare (fără să-ți pericliteze parcursul terapeutic; există evaluări constante), apoi va trebui să mai dea și altora posibilitatea asta.
Dacă ai complicații după COVID-19 și medicul cardiolog sau pneumolog crede necesar, ai dreptul la consiliere psihologică (în condițiile explicate mai sus).
Nu doar consilierea psihologică intră în categoria serviciilor medicale conexe, ci și logopedia sau kinetoterapia, iar traseul e același ca pentru servicii psihologice.
Toate aceste reglementări sunt valabile până la 1 aprilie, când ar trebui să intre în vigoare noul contract cadru (care reglementează cum se acordă serviciile medicale). Cu puțin noroc (și viziune), e posibil să apară simplificări.
Dacă nu ești asigurat, nu poți beneficia de servicii psihologice decontate de stat.
Alternative pentru copii și tinerele mame:
Copiii pot merge la psiholog urmând traseul de mai sus, dar, de la finalul lui 2022 există și programul guvernamental „Din grijă pentru copii”, prin care statul spune că va oferi gratuit 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pe parcursul a 2 ani. Nevoia poate fi semnalată atât de părinte, cât și de un profesor sau asistent social (detalii și formulare aici). Apoi părinții aleg un psiholog de pe site-ul Colegiului Psihologilor din România, secțiunea Registre / Registrul „Din grijă pentru copii”.
Luna asta a intrat în vigoare și o lege care prevede că tinerele mame pot primi 6 ședințe de terapie postanatală în primele 126 de zile după naștere, dar Guvernul nu a emis încă normele de aplicare.
Da, e complicat, dar nu e imposibil. Toată lumea ar vrea proceduri mai simple. Nicoleta Oprea, manager administrativ la clinica Atelier Psy (noul nume al clinicii ALIAT din București), mi-a spus că primele modificări pe care ea le-ar face ar fi ca medicii să poată da mai multe consultații într-o zi și durata unei ședințe să crească. Același lucru l-au sugerat și psihiatrii cu care am vorbit.
Altfel, toate aceste limitări nu sunt decât piedici în calea pacienților care au nevoie de sprijin.
Le mulțumesc mult celor care m-au ajutat să documentez această ediție: Nicoleta Oprea, dr. Radu Țenter, dr. Eugen Hriscu, psiholog Loredana Popescu.
P.S. Nu am ignorat întrebările pe care mi le-ați trimis legate de acest subiect, dar am preferat să mă concentrez pe aspectele birocratice. Le voi aborda în viitor, iar dacă aveți nelămuriri după ediția de azi, le aștept la sorana@substack.com. Pentru moment, iată un articol care explică diferența dintre un psiholog și un psihiatru.