Dacă sărbătorile și familia te stresează, să știi că nu ești singur
Salut!
Îți promiteam ediția trecută că acest newsletter va fi mai light, fără cifre și legi. Planul era și să-l trimit miercurea viitoare, așa cum am convenit: în ultima miercuri a fiecărei luni. După care mi-am dat seama că s-ar putea ca și tu să împărtășești gândurile care mie nu-mi dau pace azi, deci de ce să nu-l trimit azi?
Măcar mă țin de promisiunea de a nu vorbi despre legi, cu riscul ca ediția asta să fie mai mult personală și mai puțin utilitară.
Am văzut recent că o prietenă spunea pe Facebook: Crăciunul ăsta e doar un weekend, hai să-l tratăm ca atare. Dacă e așa, suntem la jumătatea lui, în acea zi din an în care avem voie să mâncăm cât vrem (mai pot și cozonac!) și să nu facem nimic (ai revăzut Singur acasă?).
Ar trebui să fim relaxați, dar unii dintre noi nu sunt, ba din contră. Uneori cauza e lipsa banilor (vezi niște sfaturi de bun-simț de la Asociația Psihologilor din US), alteori e singurătatea (psihoterapeuta Esther Perel vorbește despre asta, iar aici găsești o perspectivă mai structurată).
Dar câteodată cauza e tocmai faptul că petrecem mai mult timp cu familia, iar asta devine o ocazie pentru împunsături și controverse. În legătură cu politica. Cu banii. Cu jobul. Cu căsătoria la biserică. Cu a face un copil. Cu „înainte era mai bine”.
Pentru că mediul familial e asociat de multe ori cu traume sau anxietăți din trecut, cu conflicte nerezolvate sau lipsa granițelor personale, întoarcerea acasă ne face reactivi și orice trigger capătă potențial distructiv. De parcă n-ar fi suficient, presiunea ca totul să fie armonios e sporită de tot ce vedem în jurul nostru: luminițe, sclipici, poze perfecte cu mâncare cool, sesiuni foto profesioniste cu toată lumea fericită în jurul bradului.
În plus, nu poți să nu te bucuri de timpul cu familia, după ce ai căutat (și cheltuit) atât pe cadouri. După ce te-ai enervat în trafic sau la coadă la magazin. După ce ești acceptabil de sănătos și ai încă un job, când alții trăiesc un război. Și totuși…
Ei bine, nu ești singur. Tot felul de studii și chestionare arată că 1 din 2 oameni ar prefera să sară peste perioada asta și așteptările care vin cu ea. Există chiar și conceptele de „family burnout”, „holiday stress” sau „holiday burnout”.
Soluția perfectă pentru a nu aluneca în holiday stress nu există. Dar există niște sugestii punctuale. Iată ce funcționează pentru mine, cât de cât, în situații tensionate sau stresante:
Să respir profund. 4 secunde inspir, 4 secunde îmi țin respirația, 4 secunde expir lent. De mai multe ori.
Să nu las gândurile negre sau grijile să preia controlul. Îmi fac un mental note să dedic timp acelui gând curând, un fel de to do list.
Să încerc să-mi amintesc că singurul lucru pe care îl pot controla e modul cum reacționez eu.
Alte mecanisme utile zilele astea sunt:
Păstrează-ți rutinele zilnice.
Dormi suficient și nu face excese de alcool sau mâncare.
Închide social media. Nimic nu e (doar) ceea ce pare.
Nu uita că sărbătorile sunt și ale tale, deci și nevoile și dorințele tale contează.
Și mai există „HALT”, acronimul pentru hungry, angry, lonely, tired, o tehnică folosită în recuperarea după adicții. Presupune un check in cu tine însuți, oricât de des vrei. Dacă simți oricare dintre stările astea, înseamnă că riști o recădere. Când vorbim de sărbători – înseamnă că e momentul să iei o pauză, să iei distanță și să ai grijă de tine.
N-am o concluzie și nici nu mă prefac că există un silver lining pentru astfel de sărbători mai dificile. Tot ce voiam să spun e că nu ești singurul care trece prin asta, chiar dacă ce ajunge la tine sunt doar pozele frumoase de pe Instagram.
Am doar un îndemn pe care mi l-a zis mai demult o prietenă: „Îngăduie-te!”.
Să ne citim sănătoși în 2023!
Bine de știut:
Pentru că scopul newsletterului este, totuși, să te ajute să navighezi sistemul medical, am trei vești dătătoare de speranță pe final de an:
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că de la 1 ianuarie persoanele neasigurate pot primi mai multe servicii la medicul de familie, precum consultații pentru afecțiuni cronice. Alte detalii nu există încă.
Dacă îngrijești o rudă (copil, părinte sau frate) sau o persoană cu care locuiești, care au probleme de sănătate foarte serioase, ai dreptul la 5 zile de concediu de îngrijitor / an, plătite. E un nou tip de concediu pentru salariați, diferit de cel de odihnă și medical. Nu e vreo inițiativă locală, ci dispunerea unei directive europene. E important și că, dacă locuiești cu partenerul, dar nu aveți amândoi buletinul pe adresa aceea, e suficientă o declarație pe proprie răspundere (art. 3). Lista afecțiunilor pentru care se aplică e aici.
Alex Nedea, reporter Recorder, i-a încurajat pe oameni pe Facebook să dea exemple de experiențe pozitive cu medici și spitale de stat. A ieșit o listă destul de lungă.
P.S. luna viitoare voi scrie despre cum poți merge la psiholog gratuit, în baza asigurării de sănătate de la stat. Dacă ai întrebări despre asta, te rog scrie-mi la sorana@substack.com sau dă un reply acestui email.